Beleggen, ben ik er klaar voor?

February 4, 2020

Beleggen, je hoort erover op televisie, je wordt doodgegooid met reclames op Instagram en Facebook en misschien heb je wel een aantal vrienden die er al druk mee bezig zijn. Het is op een punt gekomen dat ook jij begint na te denken over wat je het beste met je geld kunt doen. Je gaat op zoek naar een potentiële aanbieder en elke partij geeft hetzelfde advies ‘beleg alleen met geld wat je kunt missen’. Maar wat bedoelen ze daar mee? Wat is ‘geld wat je kunt missen’, hoeveel kan jij missen, maar vooral wat is ‘genoeg’ om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen?

Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, er is geen exacte formule en dat is ook de reden waarom deze vraag zo vaag blijft. Geld blijft iets abstracts en ‘genoeg’ geld legt er nog een laag onduidelijkheid overheen.

In dit artikel helpen wij jou bij het beantwoorden van de vraag ‘ben ik klaar om te beleggen?’ aan de hand van onze beleggerscheck. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken en wie weet binnenkort van start kunt gaan met jouw eerste belegging.

Sparen versus beleggen

Voordat we de vraag goed kunnen beantwoorden, nemen we je graag eerst nog een stapje terug. Sparen en beleggen, wat is nou het verschil en waarom is het zo belangrijk om hier een duidelijk onderscheid in te maken?

Het grootste verschil tussen beide vormen is de onzekerheid, ook wel het risico genoemd. Spaargeld wat op je spaarrekening staat bij de bank is zeker. Als er vandaag 10.000 euro op je rekening staat, dan staat diezelfde 10.000 euro er over een jaar ook nog.

Dit is dan ook gelijk het nadeel, het bedrag blijft hetzelfde, of je krijgt een minimale rente waardoor je gespaarde geld met een paar euro’s groeit. Veel banken geven al geen rente meer over spaargeld, en mensen met veel vermogen betalen ondertussen zelfs rente. Dit is de prijs die je, op dit moment, betaalt om te kiezen voor zekerheid.

Gaan we richting de wereld van beleggen dan groeit de onzekerheid. Investeren in bedrijven of overheidsleningen, de onzekerheid verschilt per type belegging, maar de onzekerheid is er altijd. Verschillende gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je belegging meer of minder waard worden. Deze groeiende onzekerheid zorgt er aan de andere kant voor dat het groeipotentieel van jouw geld ook groter kan worden. Waar je met je spaarrekening zeker weet dat als je vandaag 10.000 euro hebt, je volgend jaar nog steeds 10.000 euro hebt, kan je belegging over een jaar zowel 11.000 euro als 9.000 euro zijn.

In het algemeen geldt, hoe groter de onzekerheid, hoe groter het groeipotentieel van jouw geld. Maar dus ook omgekeerd, hoe groter de kans dat je een deel van je geld kunt verliezen.

Dit is dan ook precies de reden waarom het altijd van belang is om zowel te sparen als te beleggen. Waarbij je jouw ‘zekere’ spaargeld gebruikt voor korte termijn uitgaven en financiële tegenvallers, en jouw beleggingen zijn er voor jouw lange termijn doelen, de wereldreis die jij ooit nog wilt maken of het zorgeloze pensioen wat jou te wachten staat.

Maar wat zijn nou de bedragen waar je aan moet denken? Hoeveel ‘cash’ moet je achter de hand hebben, voordat je met een gerust hart de onzekere wereld van beleggen in kunt stappen, en mee kunt profiteren van economische groei, zodat jouw geld vandaag, meer waard kan worden in de toekomst?

Jouw persoonlijke situatie

Er is geen vuistregel dat bijvoorbeeld iedere Nederlander 10.000 euro nodig heeft voor financiële tegenvallers. Heb je een auto? Heb je een huis gekocht? Heb je kinderen? Allemaal belangrijke factoren welke meewegen in de berekening van jouw spaarbuffer.

De buffer voor je auto gebruik je bijvoorbeeld voor reparaties en onderhoud. Ben je echter volledig afhankelijk van jouw auto in je dagelijks leven, kun jij niet een maand zonder, dan is het van belang dat je altijd een buffer achter de hand houdt waarmee jij gelijk een nieuwe auto kunt kopen in het geval jouw huidige auto er ineens mee ophoudt.

De buffer voor je huis is er, net als bij je auto, voor onderhoud en reparaties. Nieuwe wasmachine, meubels die plots stuk gaan, dit zijn allemaal grote uitgaven welke elk moment voor kunnen komen en waar jij rekening mee kunt houden met jouw buffer.

Uiteraard is de hoogte van deze buffer afhankelijk van het type auto, de grootte van je huis, jouw smaak, maar ook de verzekeringen die je hebt afgesloten. Heb jij bijvoorbeeld een goede inboedelverzekering? Dan kan de buffer voor jouw huis misschien wel wat naar beneden, aangezien jij jezelf hebt verzekerd voor deze onvoorziene uitgaven. Het is van belang dat je dit soort verzekeringen mee neemt in het bepalen van jouw buffer.

De beleggerscheck

Nu we weten dat de buffer altijd afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie, is het natuurlijk wel handig om enigszins een indicatie te krijgen van wat jouw buffer nou zou moeten zijn. Speciaal hiervoor heeft het NIBUD een tool ontwikkelt, welke aan de hand van een aantal algemene vragen een eerste indicatie geeft van wat jouw buffer ongeveer zou kunnen zijn.

Wij hebben de data van deze tool gebruikt, een aantal kleine aanpassingen gedaan en omgevormd tot de beleggerscheck. De check waarmee jij kunt berekenen wat jij in jouw situatie als cash buffer achter de hand zou moeten houden zodat jij met een gerust hart kunt starten met beleggen.

Deze check houdt echter geen rekening met eventuele verzekeringen of andere uitzonderingen. Gebruik de uitkomst als referentiekader, en voeg daar jouw persoonlijke situatie aan toe. Heb jij een inboedelverzekering? Misschien kan de buffer voor jouw huis dan iets om laag. Ben jij allrisk verzekert voor je auto maar wel afhankelijk ervan in je dagelijks leven? Dan kun je ook overwegen om de vervangingswaarde van jouw auto iets omlaag te schroeven, aangezien je ook hier al deels voor bent verzekerd.

Ik ben er klaar voor, wat nu?

Je hebt nu nagedacht over jouw persoonlijke situatie, je weet het verschil tussen sparen en beleggen en hoe toenemende onzekerheid zorgt voor een groter groeipotentieel van jouw geld. Je hebt de beleggerscheck gedaan en aangepast aan de hand van jouw persoonlijke situatie. Je bent erachter gekomen dat jouw spaargeld meer dan genoeg is, en dat je de ruimte hebt om te starten met beleggen. Dan is het nu tijd om de sprong te wagen. Een eerste investering!

De volgende post zal uitgebreid ingaan op de beste opties voor deze eerste investering. Hoe werkt het en waar moet je allemaal op letten. Zo nemen we je langzaam mee op weg naar jouw eerste belegging.

Meer artikelen ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden
Bouw jouw duurzame vermogen
Thrivest maakt financiële kennis beschikbaar voor iedereen
InvesteerGroeiDe BeleggerscheckJobs
Copyright © 2020, Thrivest B.V. - All rights reserved.