Ook jij kan het! Tips voor een succesvolle financiële toekomst

January 10, 2020

Het leven gaat steeds sneller. We proberen steeds meer activiteiten te proppen in minder tijd.Hierdoor leven we in een constante race modus, met geen tijd om even te stoppen, tijd te nemen en na te denken over onze toekomst. Zowel onze persoonlijke toekomst als onze financiële toekomst. Klinkt bekend?

Geen zorgen, het ligt niet aan jou en je bent zeker niet de enige.

Onze natuur houdt ons tegen

Mensen zijn niet gemaakt om lange termijn doelen voor korte termijn plezier te stellen. Wij zijn gemaakt om te jagen voor ons eten en aan onze behoeften te voldoen op een dagelijkse basis, met ‘overleven’ als enig doel. Ontwikkelingen zijn snel gegaan en als we onszelf vergelijken met andere levende wezen, dan is onze langetermijnvisie uniek. Het brengt ons verder, maar op cruciale onderdelen zijn er zeker nog gebreken.

Neem bijvoorbeeld dat moment wanneer je net hebt bepaald dat jouw goede voornemen dit jaar wordt om meer te sporten. Je spreekt met jezelf af dat je minstens twee keer per week naar de sportschool wilt. Januari is nu hier, en je zet netjes je wekker in de ochtend zodat jij, zoals met jezelf afgesproken, naar de sportschool kan. De volgende ochtend gaat je alarm af en begint de eeuwige discussie met jezelf. Je warme bed ligt toch wel erg lekker en eigenlijk ben je nog best wel moe. Aan de andere kant weet je dat als je eenmaal hebt gesport je jezelf echt beter voelt, dan wanneer je nu nog eventjes in je warme bed blijft. Het is alsof je eenengeltje en een duiveltje op je schouders hebt staan die een felle discussie voeren. Waarbij het engeltje de realistische argumenten geeft; dat uurtje extra slapen voegt echt niks toe; je bent nu toch al wakker; je voelt je echt beter als je hebt gesport. Maar het duiveltje speelt in op je gevoelens; mijn bed ligt zo lekker, ik ben zo moe, nee ik verdien het echt om een dagje uit te slapen en niet te gaan sporten. Vaak wint het gevoel van het realisme en liggen je goede voornemens weer in de prullenbak.  

1 – 0 voor de duivel.

Wat heeft dit te maken met onze natuur? Laten we even teruggaan naar 10,000 jaar geleden. In deze tijd was ons hoefdoel ‘niet doodgaan vandaag’. Om dat doel te bereiken hadden we een aantal zaken nodig, voedsel en water, en tijdens het jagen en verzamelen hiervan moesten we ervoor zorgen dat we niet aangevallen werden door wildedieren. Voedsel en water waren schaars. Zodra we iets vonden konden we niet nadenken over of het wel in ons dieet paste, of het ons dik maakte, is het wel veganistisch? We aten het gewoon op, aangezien we geen idee hadden wat we de rest van de dag nog tegen zouden komen. We leefden volledig in het moment met ééndoel voor ogen; niet doodgaan.

Technologische ontwikkelingen maken het niet makkelijker

De huidige economie maakt volledig gebruik van dit korte-termijn denken wat nog steeds in onze natuur zit. We leven in een wereld waarin we alles kunnen krijgen, wanneer we maar willen en slimme marketing trucs manipuleren ons continu via alle vormen van media om maar weer meer te kopen. Voordat we het door hebben, hebben we ons hele salaris uitgegeven aan 4 euro koffies, nieuwe kleding, nieuwe gadgets en ga zo maar door.

Geld is steeds minder zichtbaar geworden. Het is veranderd van briefjes en munten in je portemonnee naar pinpassen, apps of soms zelfs horloges. Geld is iets ontastbaars geworden, vandaag de dag is het puur een getal wat je ziet in je bankieren app.Geld uitgeven is zo makkelijk mogelijk gemaakt en je spaarrekening staat naast je dagelijkse betaalrekening. Slechts twee klikken op de knop en je hebt weerspaargeld overgemaakt naar de betaalrekening. Want, geef toe, die ene jas is toch wel echt heel leuk of dat weekendje weg had je toch echt verdiend. Het is ons duiveltje weer die ons weer overhaalt om toch weer te gaan voor de korte termijn pleziertjes.

2 – 0 voor de duivel.

Hoe gaan we deze duivel verslaan als hij wordt ondersteund door bijna de hele wereld. Hoe kunnen we die lange termijn doelen ook een keer voorrang geven?

Op naar een zorgeloze financiële toekomst

Lange termijnfinanciën, we zijn het met je eens dat het niet het meest sprankelende onderwerp is, waarschijnlijk is het wel het laatste onderwerp waar je graag aan wilt denken. Dat is dan ook de reden dat je het zo soepel en gemakkelijk moet maken voor jezelf als mogelijk. Neem nu heel even de tijd om over de lange termijn na te denken, zodat je daarna alle tijd overhoudt om weer te gaan voor korte termijn pleziertjes.

Het wordt tijd dat we onze natuur verslaan en onze financiële toekomst klaar maken voor succes.Te beginnen bij het volgen van drie simpele trucs.

Stap 1 – Haal je lange termijn doelen uit hetzicht van je dagelijkse betalingen

Door je spaarrekening naast je betaalrekening te hebben wordt je spaarrekening meer een verlengde van de betaalrekening. Wat het nog moeilijker maakt om je lange termijn doelen boven je korte termijn uitgaven te zetten. Geld wat je niet ziet geef je echter veel lastiger uit. Het is dan niet ‘top of mind’ op het moment dat jij met je pinpas in de winkel staat, en overmaken wordt een moeilijkere stap met meer handelingen als je spaarrekening ergens anders staat. Het liefst in een volledig andere app.  

Wat je kunt doen is een andere bank gebruiken puur voor jou spaarrekening. Er zijn veel opties beschikbaar bij bestaande banken, met mooie apps, en een account aangemaakt binnen 5 minuten. Neem bijvoorbeeld MoneYou, waarbij je zonder extra kosten eenspaarrekening kunt openen.

Stap 2 – Automatiseer je spaargedrag

Je hebt je spaarrekening geopend, je hebt je lange termijn financiën gescheiden van je dagelijkse betaalgedrag. Want, wat je niet ziet geef je ook niet uit. Nu wordt het tijd om jouw spaargedrag te automatiseren door middel van periodieke overschrijvingen.Dit kan dagelijks, wekelijks, maandelijks, wat het beste voor jou werkt. Eén makkelijke manier is door automatisch een deel van je salaris naar je spaarrekening over te maken door middel van een periodieke overschrijving. HetNIBUD raadt aan 10% van je salaris te sparen, door dit automatisch in een periodieke overschrijving te zetten welke plaatsvindt vlak nadat jij je salaris hebt ontvangen, heb je niet eens door dat dit bedrag van je rekening is gehaald. Het wordt pas moeilijk op het moment dat je gaat sparen op basis van wat jij aan het eind van de maand overhoudt, grote kans namelijk dat dit niks is of in ieder geval minder dan wat voor jou mogelijk is.

Stap 3 – Maak concrete spaardoelen

Sparen met als enig doel ‘sparen’ is lastig. Als je geen concreet doel hebt voor je spaarrekening dan gaat het moeilijk worden om je spaargedrag vol te houden. Om echteen nieuwe gewoonte te creëren heb je concrete doelen nodig en redenen om te sparen. Met doelen kun je aan van alles denken, bijvoorbeeld je volgende vakantie, je geplande wereldreis, het kopen van een huis, of misschien een zorgeloos leven na je pensioen. Maak doelen die je kunt visualiseren, die tastbaar zijn en die minder abstract zijn dan puur geld op een rekening. Dit helpt jou om focus te houden en je doelen te bereiken op een manier die nog leuk is ook. Stel je maar voor, al die fantastische ervaringen die jou te wachten staan na je pensioen, puur doordat jij daarvoor hebt gespaard elke maand, elke week, beginnend met vandaag!

Uiteraard willen wij niet zeggen dat sparen makkelijk is, want dat is het zeker niet. We zijn er niet voor gemaakt om die lange-termijn voorrang te geven. Maar met kleine veranderingen en simpele trucs, maken we ons klaar voor een succesvolle financiële toekomst waarmee jij kunt genieten van het leven, elke dag weer.

Meer artikelen ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden
Bouw jouw duurzame vermogen
Thrivest maakt financiële kennis beschikbaar voor iedereen
InvesteerGroeiDe BeleggerscheckJobs
Copyright © 2020, Thrivest B.V. - All rights reserved.